Home > Social media > De kracht en macht van Facebook.

De kracht en macht van Facebook.

Gister ontving ik een leuke twitter over Facebook. De tekst luidde “Facebook is veel beter dan een blog”. Ik ben lid van de Social Media Club Utrecht en als antwoord op mijn vraag of we ook een Facebook Fanpage moesten maken kwam het antwoord: “we zitten toch al op mindz?”. Dat zette mij aan het denken over Facebook.

Ik ben al een paar jaar lid van Facebook en zie het succes van ervan. 400 Miljoen mensen hebben een Facebook-account. Dat heeft een reden. Je wordt geen lid van een site waar je niets aan hebt. Facebook is ooit bedacht als site voor studenten aan de Harvard Universiteit in de USA door oprichter Mark Zuckerberg. Dat Facebook ook buiten de Universiteit in de USA een succes werd, is inmiddels al geschiedenis. De hele wereld begint Facebook-accounts aan te maken. Waarom?

Dat heeft mij de afgelopen weken beziggehouden. Het antwoord ligt volgens mij in het alles-in-1-pakket van Facebook. Er zijn zeer veel verschillende Social Media-sites. Veel, heel veel. Allemaal met de mogelijkheid om content te delen. Als voorbeelden: YouTube is voor film, twitter voor korte berichten en Flickr voor fotos. Facebook biedt dat allemaal binnen de eigen site. Het voordeel is dat je niet via het verzenden van een link iemand kunt laten weten dat je een leuk filmpje hebt gezien op YouTube. Je kunt binnen Facebook direct een mail verzenden. De kracht van Facebook is dus dat dit Social Media-kanaal alles onder 1 dak heeft. Ik zal een paar voorbeelden noemen:

 • Tekst delen (sms, blog, website,twitter);
 • Video’s delen (Youtube, vimeo);
 • Photos delen (flickr, mobipicture, Picasa);
 • Link naar een andere site delen (delicious, digg);
 • Korte berichten/aandacht delen (twitter).

De bovenstaande items zijn de afgelopen jaren het succesverhaal geweest om te delen. Mensen werden lid van YouTube. We werden lid van Twitter. Enkel en alleen om content met elkaar te delen. Uploadt een foto en de buurman geeft zijn mening. Sociaal contact. Maar de afgelopen jaren moest je al die sites contoleren en bijhouden. Dit kost veel tijd en energie. Zeker als je een beetje sociaal actief was, ging daar heel veel tijd in zitten.

Maar hoe komt het nu dat Facebook die 400 miljoen mensen binnen heeft weten te halen. Wat is de kracht van Facebook, dat jij als mens lid wordt? Binnen Facebook wordt het delen,”I like”, schrijven en zoeken naar onderwerpen voor de gebruiker heel makkelijk gemaakt. Facebook laat je elke actie die betrekking heeft op jouw items direct zien. Facebook heeft al dat “ik-wil-mijn-content-delen” in zich. Het wisselen tussen de verschillende Social Media-sites is dus niet meer nodig. Je hoeft Facebook niet te verlaten om filmpjes te bekijken. Je blijft binnen Facebook om foto’s te zien. Facebook heeft dat slim en handig gedaan om groot te worden, maar daardoor voor ons ook makkelijker. Het succes van Facebook is het kunnen delen van alle digitale items op 1 site. Dat maakt Facebook tot een machtige Social Media-speler.

Het feit dat er 400 miljoen mensen lid zijn van Facebook zorgt ook voor belangstelling bij bedrijven. Social Media is een “hot” item op dit moment. Bedrijven verschuiven de aandacht voor de klant richting Social Media. Facebook is daar een zeer groot voorbeeld van. Er zijn al Facebook-fanpages met meer dan 5.311.458 fans (Coca Cola). Grote merken als Adidas, Coca Cola en Ikea hebben succes op Facebook. De leden van Facebook gebruiken de site ook steeds meer als zoekmachine. Facebook is op dit moment meer gebruikt dan Google voor zoekacties op internet. De leden verwijzen elkaar naar items, bedrijven en andere content. Over het feit dat ook bedrijven zich meer en een meer op Facebook gaan begeven, maakt Facebook tot een eigen wereld. Maar daar over later meer.

Op de website van Frankwachting heeft Stefan Hilderink over Facebook ook een bericht geschreven.

Ik zie de rol van Facebook in mijn leven elke dag al toenemen. En natuurlijk post ik deze blog eerst op mijn Facebook fanpage.

Advertenties
 1. mei 6, 2010 om 1:07 pm

  Hi,

  A few weeks ago you mentioned our infographic on Facebook history and statistics (http://www.website-monitoring.com/blog/2010/03/17/facebook-facts-and-figures-history-statistics/) on your website.

  We have just published a new infographic – it is about Twitter and perhaps you might like it too: http://www.website-monitoring.com/blog/2010/05/04/twitter-facts-and-figures-history-statistics/

  Kind regards,

  Konrad

  • mei 6, 2010 om 3:28 pm

   I have send it to my followers on twitter. Nice infographic and thank you for telling me.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: